W 2021 roku Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypadł na 8 listopada. Celem jest promowania zdrowego odżywiania wśród dzieci, zwalczania rosnącego poziomu otyłości dzieci w Europie. Jak powiedział Komisarz europejski Markos Kyprianou “Dobre nawyki z większym prawdopodobieństwem utrzymają się w wieku dorosłym, jeśli będą praktykowane od najmłodszych lat”.
“Zachęcanie dzieci do zdrowego gotowania i czerpania radości z ruchu to najlepsza inwestycja, jaką możemy poczynić w ich przyszłości”. Uczniowie naszej szkoły w tym dniu przygotowali zdrowe przekąski, które można zabrać do szkoły na drugie śniadanie. Uczniowie klas starszych VII-VIII przedstawili prezentacje o zdrowym odżywianiu. Wspólnie rozwiązywaliśmy quizy na temat zasad zdrowego żywienia. Uczniowie dowiedzieli się, iż najlepsze pudełko do którego możemy zapakować drugie śniadanie to pudełko bambusowe tzw. eko. Uczniowie spróbowali zdrowych przekąsek. Wszystkim bardzo smakowały.